B2

Näyttelyt

Tapahtuman aikana ja sitä ennen voi käydä tutustumassa eri järjestäjien sarjakuva-aiheisiin näyttelyihin, joista lisätietoa päivittyy tänne tasaiseen tahtiin vuoden 2019 puolella.

Ennen kupliita

Satumaja – Usko Laukkasen kuvituksia

Satumaja – Usko Laukkasen kuvituksia näyttely on auki Muumimuseossa Tampereella 15.12.2018 – 31.3.2019. Näyttelyn ehtii käydä katsomassa vielä Tampere Kupliin aikanakin.

Muumimuseon Satumaja-näyttely nostaa esiin kuvittaja Usko Laukkasen (1930–2000). Hän teki pitkän ja monipuolisen uran aikana, jolloin kuvittajia ei arvostettu ja heidän työnsä julkaistiin jopa nimettömänä. Työt ovat silti tuttuja monille.

Laukkanen oli monipuolinen kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten kuvituksistaan moniin lastenkirjoihin ja oppikirjoihin, kuten Lasten oma aapinen ja Lasten oma lukukirja (1958). Laukkasen kirjoittama ja kuvittama Laulumaja (1956) sijoittui kolmanneksi pohjoismaisessa kuvakirjakilpailussa ja julkaistiin Tammen Kultaisissa kirjoissa sarjan ainoana kotimaisena teoksena.

Kuvakirjat ja satukirjat olivat uutteralle Laukkaselle tärkeitä, mikä näkyy monien kuvitusten eloisuutena ja viitseliäisyytenä. Näyttely esittelee kuvitusten originaalipiirroksia, joissa värit hehkuvat kirkkaampina kuin koskaan ennen.

Myöhemmin Laukkanen työskenteli muun muassa mainoskuvittajana ja -animaattorina. Uransa loppupuolella hänen näkyvin työnantajansa oli tamperelainen Satukustannus, jolle syntyi kymmeniä kuvakirjoja 1970–1990-luvuilla.

Tunnetuin Laukkasen sarjakuva oli Sarjis-lehdessä 1970-luvun alussa julkaistu Masto ja Märssy. Sen lisäksi hän muun muassa työsti Kapteeni Kidd -sarjakuvaa jota julkaistiin samassa lehdessä. Laukkanen palkittiin Suomen Sarjakuvaseuran Puupäähatulla vuonna 1988.

Satumaja on tuotettu yhteistyössä Muumimuseon ja Suomen Sarjakuvamuseo ry:n kanssa.

Aika: 15.12.2018.–31.3.2019
Paikka: Muumimuseo
Avoinna: Muumimuseon aukioloaikoina, ti-pe klo 9-19, la-su klo 11-18, maanantaisin suljettu.

Pääsymaksut:
aikuiset 12 €
lapset 6 € (3-17 v.)
alle 3-vuotiaat ilmaiseksi
perhelippu 30 € (2 aikuista ja 2-4 lasta)

Kurkista Muumimuseon nettisivuille täältä.

Kupliin aikana

Onko sinulla sarjakuva-aiheinen näyttely Kupliin aikana tai hyviä vinkkejä näyttelyistä? Kerro siitä myös meille: nayttelyt(at)tamperekuplii.fi