B2
Conikuvat
Torni

Kunniavieras Tarmo Koivisto

Stan Lee. Kuva: Vesa Kataisto

Kuva: Vesa Kataisto

Tarmo “Tape” Koivisto (s. 1948 Orivedellä) on Suomen tunnetuimpia sarjakuvataiteilijoita, “sarjakuvan Väinö Linna”. Hän on tunnettu lukuisista kuvituksistaan, karikatyyreistään ja erityisesti Mämmilä-sarjakuvastaan. Hän on toiminut myös pilapiirtäjänä, kuvittajana ja graafikkona.

Mämmilä on sarjakuvaeepos, joka kertoo suomalaisen yhteiskunnan murroksesta ja muutoksesta. Sarjakuvassa liikutaan 1970-luvun yhtenäiskulttuurista kasvukipujen ja rakennemuutosten kautta kohti lamaa, Kiina-ilmiötä ja uudenlaista Suomea, jossa jokainen pikku kuntakin on monin tavoin kytköksissä globaaliin talouteen. Sarjakuvaa on luonnehdittu muun muassa fiktiiviseksi aikalaisdokumentiksi ja Mämmilän kuntaa suomalaiseksi yhteiskunnaksi pienoiskoossa.

Kuviteellisen suomalaisen kunnan asukkaiden elämästä kertovaa Mämmilää on julkaistu Me-lehdessä, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä, Suomen Kuvalehdessä, Osuuskunta Käyttökuvan julkaisemina albumeina sekä Otavan julkaisemina yhteisniteinä. Idea Mämmilästä syntyi jo Tapen opiskellessa Taideteollisessa korkeakoulussa, ja heti ilmestyttyään 70-luvun puolivälissä sarjakuva niitti kiitosta sekä lukijoilta että kriitikoilta.

Mämmilän lisäksi Tarmo on piirtänyt lukuisia muita sarjakuvia. Esimerkiksi vuodesta 1997 Koivisto on piirtänyt Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen Mikko Vienosen ja Jouni K. Kemppaisen käsikirjoittamaa Pääkaupunki-sarjaa, josta on julkaistu kaksi sarjakuva-albumia: Tää pääkaupunki (2003) ja Politiikka on tylsää (2009). Kuukausiliitteeseen Tape on piirtänyt myös vuodesta 2013 lähtien Ajatushautomo-sarjista Jouni K. Kemppaisen ja Teppo Sillantauksen käsikirjoituksiin.

Tarmo Koivisto on saanut lukuisia palkintoja, kuten 2008 Kaarina Helakisa-kirjallisuuspalkinnon tunnustuksena laajasta ja merkittävästä sarjakuvatuotannosta. Vuonna 2018 Tarmo Koivisto sai myös Pro Finlandia -mitalin, kirjailijoille ja taiteilijoille myönnettävän Suomen Leijonan Ritarikunnan kunniamerkin.


Kunniavieraat Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler

Berliinin muurin murtumisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaali ja Tampereen saksalainen kulttuurikeskus kutsuivatkin tapahtuman kunniavieraiksi saksalaiset sarjakuvataiteilijat Susanne Buddenbergin ja Thomas Henselerin. Heidän sarjakuvakirjansa Berlin – Geteilte Stadt (Berliini – Jaettu kaupunki), sukeltaa Berliinin historiaan viiden henkilön tarinan kautta. Teosta varten Susanne ja Thomas haastattelivat aikalaistodistajia ajalta ennen Berliinin muurin murtumista. Grenzfall-näyttely esittelee kirjan sivuja ja sen runsasta taustamateriaalia.

Näyttely on saksankielinen, mutta esillä on myös suomenkielinen käännös.

Susanne Buddenberg ja Thomas Henseler ovat opiskelleet kuvittamista FH Aachenin korkeakoulussa sekä elokuvaa Film University Babelsberg Konrad Wolf:issa. Opintojen jälkeen he perustivat yhdessä Zoom und Tinte -ateljeen. He tekevät yhdessä sarjakuvia, kuvituksia ja storyboardeja.

Lisätietoa kustantajan sivuilla. Myös englanniksi.

Thomasin ja Susannen ohjelmaan Kupliissa kuuluvat näyttely, haastattelu, työpaja sekä signeeraukset.